24 Σεπ 2013

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης, Καλαμάτα 2013 (μέρος Γ)

Εθνική ομάδα στην τελετή έναρξης

Μετά από μερικές μέρες καθυστέρηση, βρίσκω την ευκαιρία και τον χρόνο να γράψω ξανά για τα αποτελέσματα τόσο της εθνικής ομάδας όσο και των δικών μου, για τα τελευταία 2 αγωνίσματα του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος βάθους, τα σταθερά βάρη με πέδιλα και της ελεύθερης βύθισης (Free Immersion).


Σταθερά βάρη με πέδιλα (CWT)

M. Xέλμης,ανάδυση από τα -60μ
Η μέρα που περίμενα εδώ και πολύ καιρό είχε ήδη φτάσει. Η δήλωσή μου ήταν -104 μέτρα , 2 μέτρα βαθύτερα από την τελευταία μου επίσημη προσπάθεια που είχα σημειώσει στις 11 Σεπτεμβρίου η οποία ήταν και νέο εθνικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά και τις επιδόσεις των υπολοίπων αθλητών αυτή η δήλωση  θα ήταν ανάμεσα στις 6 καλύτερες τις διοργάνωσης. Έτσι και έγινε.. Κατά τις 19:00 αναρτήθηκαν οι επίσημες δηλώσεις και οι χρόνοι έναρξης των αθλητών. Με έκπληξη αντικρίσαμε στις ανακοινώσεις 2 παγκόσμια ρεκόρ με -128 μέτρα από τον Alexey Molchanov και τον Dave Mullins, ενώ ακολουθούσαν οι Guilliame Nery και Williame Trubrigde με 123 και 120 μέτρα αντίστοιχα.. Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ τις 2 δηλώσεις για παγκόσμιο ρεκόρ τις περιμέναμε. Ο Dave Mullins είχε κάνει ένα εκπληκτικό εθνικό ρεκόρ ( και comeback μετά από αποχής 2 ετών από την αγωνιστική δράση) με -125 πολύ άνετα μέτρα.. Ο ίδιος εκείνη την ημέρα ήθελε να πραγματοποιήσει προσπάθεια για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία, (126m του Alexey Molchanov από το 2012) όμως όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, δεν το έκανε για οικονομικούς λόγος διότι ήταν υποχρεωμένος να περάσει Doping Test το οποίο έπρεπε να πληρώσει, μιας και η ''AIDA International'' καλύπτει το κόστος μόνο σε επίσημες βουτιές παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Ενημερωτικά το κόστος ενός τέτοιου ελέγχου ανερχεται στα 500 ευρώ...!!

Ο Γάλλος Gulliame Nery με απογοήτευση δήλωσε -123 μέτρα, 2 μέτρα λιγότερα από το εθνικό ρεκόρ που είχε πραγματοποιήσει στις 11 Σεπτεμβρίου σε mini-enent για εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ. Ταλαιπωρούμενος από μία μικρή τροφική δηλητηρίαση δεν ρίσκαρε και ''επαιξε'' συντηρητικά θέλοντας να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.. Όσο για τον Νεοζηλανδό Williame Trubrigde εκείνος φλερτάρισε μαζί με τους κορυφαίους στις δηλώσεις ανακοινώνοντας -120 μέτρα (προσωπικό ρεκόρ 121 μέτρα από το 2012 στο Verical Blue στις Bahamas). Η μάχη θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα και μεγάλη..

Η ημέρα του αγώνα..

Γ. Μητρόπουλος, ανάδυση από τα 82m
Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές, δημιουργώντας έντονο stress και ταλαιπωρία ακόμη και στους πιο τολμηρούς..Το κύμα ιδιαίτερα έντονο ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα  σχοινιά του αγώνα είχαν ήδη ξεκινήσει να ''φυλοξενούν'' τους αθλητές για τις επίσημες βουτιές τους. Οι κίτρινες κάρτες δυστυχώς έπεφταν ''βροχή''. Απολύτως λογικό μιας και οι συνθήκες του Μεσσηνιακό κόλπου το τελευταίο 10ήμερο ήταν κάτι περισσότερο από ιδανικές.

Μέσα στον πανικό έχω ξεκινήσει το ζέσταμα μου, προσπαθώντας να συγκεντρωθώ και να χαλαρώσω. Σε λιγότερο από 30 λεπτά θα ξεκινούσε και η δική μου μάχη..Σχεδόν ταυτόχρονα (με διαφορά 3 λεπτών) θα αγωνιζόντουσαν οι Χρήστος Παπαδόπουλος και Γιώργος Μητρόπουλος έχοντας δηλώσει και οι δύο επίδοση 86 μέτρων. Πριν προλάβω να καταλάβω τι έχει γίνει έχω ξεκινήσει την προσπάθειά μου..

Κατά την διάρκεια της κατάδυσης, προσπαθούσα να μείνω συγκεντρωμένος και χαλαρός αλλά ήταν αρκετά δύσκολο.. Τα προβλήματα με την εξίσωση είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίς πριν ακόμα μπω στην ελεύθερη πτώση (Freefall) . O χρόνος περνούσε βασανιστικά με αποτέλεσμα να κόψω την βουτιά μου στα 81m από κακό χειρισμό εξισώσεων. Η συσσωρευμένη κούραση από τις προηγούμενες  αγωνιστικές βουτιές δεν είχε φύγει με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία της βουτιάς να μην είναι καθόλου απολαυστική.. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της κατάδυσης που αν κάνεις έστω και ένα μικρό λάθος στην τεχνική σου , έχασες την βουτιά... Ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Μητρόπουλος έκοψαν και εκείνοι τις προσπάθειές τους στα 78 και 82 μέτρα αντίστοιχα.

Αποτελέσματα από τα σταθερά βάρη με πέδιλα
Οι Δημήτρης Κούμουλος, Γιώργος Σακκάς, Άρης Ιωαννίδης ''έκοψαν'' νωρίτερα τις βουτιές τους λαμβάνοντας την κίτρινη κάρτα από τους κριτές καθώς επίσης και οι Χρήστος πολίτης και Βαγγέλης Βασιλικός. Η Ελληνική αποστολή είχε ακόμη μία ευκαιρία για να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο τελευταίο αγώνισμα της διοργάνωσης, στο αγώνισμα της ελεύθερης βύθισης το ''Free Immersion''


Από τους ξένους αθλητές είχαμε τον Alexey Molchanov να πραγματοποιεί ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην συγκεκριμένη κατηγορία με -128 μέτρα. Τεράστιο επίτευγμα για τον ίδιο από την στιγμή που λίγες μέρες πριν κατά την προσπάθειά του στα ίδια μέτρα έπαθε ένα σοβαρό τραυματισμό στο αυτί (reverce block) συνοδευόμενο από ένα επίσης σοβαρό Black out  40 μέτρα πριν από την επιφάνεια (λεπτομέρειες εδώ)..

Στην δεύτερη θέση με μία ζορισμένη αλλά έγκυρη βουτιά στα -120μ ο Williame Trubrigde, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο Γάλλος Guilliame Nery με 119μ κόβοντας την βουτιά του 4 μέτρα πριν το δηλωμένο βάθος.




Σε λίγες ώρες θα αναρτήσω και τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής μέρας από αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν και στιγμιότυπα με φωτογραφικό υλικό από την τελετή λήξης και τις απονομές των αθλητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου