25 Σεπ 2013

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης, Καλαμάτα 2013 (μέρος Δ)

Η τρίτη και τελευταία αγωνιστική μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ελεύθερης κατάδυσης για το 2013, περιελάμβανε το αγώνισμα του ''Free Immersion''. Όλοι οι αθλητές ήταν έτοιμοι για μία τελευταία βουτιά στο βαθύ μπλε του Μεσσηνιακού κόλπου..

Τα προγνωστικά και οι δηλώσεις...

Το απόγευμα τις προηγούμενης ημέρας του αγώνα, με βρίσκει με τους υπόλοιπους αθλητές της Ελληνικής αποστολής στην πισίνα του ξενοδοχείου. Στιγμές χαλάρωσης, λίγο πριν ανακοινωθούν οι δηλώσεις και χρόνοι έναρξης των αθλητών για την τελευταία αγωνιστική ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ελληνική αποστολή σε στιγμές χαλάρωσης..


Η διοργάνωση είχε προγραμματίσει τις βαθύτερες βουτιές του αγώνα για τις πρώτες πρωινές ώρες όπου ο καιρός θα ήταν περισσότερο ευνοϊκός χωρίς να ταλαιπωρήσει τους αθλητές στην προσπάθειά τους. Σκεπτόμενος τα όσα είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα για νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα σταθερά βάρη, πήρα την απόφαση να προσπαθήσω για ακόμη μία φορά και εδώ να βελτιώσω το δικό μου ρεκόρ βάζοντας το σχοινί 3 μέτρα βαθύτερα από την τελευταία φορά.. Η δήλωση των 95 μέτρων με έφερε στην 3η θέση της κατάταξης πίσω από τους Williame Trubrigde (115μ), Miguel Lozano (110m) και Alexey Molchanov (110m). 

Τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής αποστολής είχαν βάλει και αυτοί υψηλά τον πήχη. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είχε ανακοινώσει προσπάθεια στα -80μ όπου ήταν και νέο ατομικό ρεκόρ για τον ίδιο (παλαιότερο -70μ από το 2011). Ο Άρης Ιωαννίδης και Γιώργος Σακκάς είχαν δηλώσει και αυτή προσωπικά ρεκόρ με 55 και 60 μέτρα αντίστοιχα ενώ ο Μιχάλης Χέλμης, ο 5ος της παρέας είχε ανακοινώσει προσπάθεια στα -51 μέτρα, το οποίο ήταν επίσης ατομικό ρεκόρ για τον ίδιο.


Η ημέρα του αγώνα

Λίγα λεπτά πριν την προσπάθεια για τα -95μ
Το πρωινό του Σαββάτου ήταν κάτι περισσότερο από ιδανικό για βουτιά. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στον Μεσσηνιακό κόλπο θύμιζαν τις πρώτες καλές μέρες του Σεπτεμβρίου. Το ρεύμα μηδενικό και το κύμα ανύπαρκτο. Η μέρα λοιπόν ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς..

Καταφθάνοντας με το σκάφος στα σχοινιά ζεστάματος αντίκρισα τον Χρήστο Παπαδόπουλο στο σχοινί, ο οποίος αγωνιζόταν πρώτος για την Ελληνική ομάδα. Δυστυχώς το πρόβλημα με τις εξισώσεις συνέχιζε να τον ταλαιπωρεί κάνοντάς τον να σταματήσει στα -68 μέτρα, 12 μέτρα πριν τον προκαθορισμένο βάθος.. 


Η συνέχεια του προγράμματος είχε την δική μου προσπάθεια. Λίγα λεπτά πριν τις 11:00 ξεκίνησα την κατάδυση μου για τα -95 μέτρα. Στην φάση της ελεύθερης πτώσης προσπαθούσα να μείνω συγκεντρωμένος για όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο, όμως μάταια μιας και τα σημάδια εξάντλησης όλων αυτών των ημερών είχαν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους. Προσπάθησα να επιμείνω και να καταπολεμήσω τα άσχημα συναισθήματα όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Χάνοντας πολύτιμο αέρα για τις εξισώσεις μου, έκοψα την βουτιά στα 81 μέτρα. Η ανάδυσή μου ήταν εξίσου δυσάρεστη με την κατάδυση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και σαφές.. Το σώμα μου επηρέαζε αρνητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχα την ώρα τις κατάδυσης. Έπρεπε να το αποδεχτώ όσο δύσκολο και αν ήταν εκείνη την στιγμή.

Ευτυχώς για την Ελληνική αποστολή οι Μιχάλης Χέλμης, Άρης Ιωαννίδης, Δημήτρης Κούμουλος και Γιώργος Σακκάς πραγματοποίησαν έγκυρες προσπάθειες αντικρίζοντας την λευκή κάρτα των κριτών. 

Alexey Molchanov WR -128m CWT & Silver Medal -110m FIM
Η συνέχεια ήταν άκρως εντυπωσιακή με τον αθλητή από την Ισπανία Miguel Lozano, να χάνει τις αισθήσεις του λίγα δευτερόλεπτα μετά την έξοδό του αντικρίζοντας έτσι την κόκκινη κάρτα από τους κριτές. Αμέσως μετά είχε σειρά ο Alexey Molchanov,  ο νικητής και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα σταθερά βάρη με πέδιλα για το 2013. Ο αθλητής από την Ρωσία πραγματοποιεί πεντακάθαρη έξοδο κερδίζοντας την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα. 10 λεπτά αργότερα ο παγκόσμιος recordman, Williame Trubrigde πραγματοποιεί έγκυρη προσπάθεια και αυτός στα 115 μέτρα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή για 2η συνεχή φορά σε αυτό το αγώνισμα. H μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε από τον Νεοζηλανδό Jonathan Sunnex ο οποίος είχε δηλώσει την ίδια επίδοση με εμένα στα -95 μέτρα. Παρά την ατυχία που είχε στα σταθερά βάρη (πρόβλημα με εξίσωση) προσπάθησε πολύ και έβγαλε εις πέρας την βουτιά του κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο το οποίο ήταν και το πρώτο για την συλλογή του..Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γιατί εκτός από μεγάλος αθλητής είναι και απίστευτος χαρακτήρας!

Jonathan ''the surfer'' Sunnex. Bronze Medalist -95m FIM
Αξίζει να σημειωθεί και η επίδοση του Δανού πρωταθλητή Jesper Stechmann ο οποίος πραγματοποίησε νέο εθνικό ρεκόρ με βουτιά στα -90 μέτρα καταλαμβάνοντας την 4η θέση στο αγώνισμα. Αυτό είναι το δεύτερο ρεκόρ για τον Δανό πρωταθλητή. Το πρώτο ήταν αυτό στα σταθερά βάρη με πέδιλα με -102 μέτρα., το οποίο του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος αν αναλογιστεί κανείς οτι ο καιρός δεν ευνοούσε καθόλου τις προσπάθειες των αθλητών.

Στις γυναίκες τώρα, είχαμε 2 δηλώσεις πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ. Το πρώτο από την ήδη κάτοχο του ρεκόρ (-90μ) Jeanine Grasmeijer με - 94 μέτρα και το δεύτερο από την πρώην κάτοχο με -91 μέτρα Natalia Molchanova. Τελικά η νεαρή πρωταθλήτρια από την Ολλανδία, έχασε την μάχη και έστριψε στα -80 μέτρα χάνοντας την ευκαιρία να υπερασπιστεί το ρεκόρ της το οποίο λίγο αργότερα κατέρριψε η συνήθης ύποπτη Natalia με μια εξαιρετική και άνετη προσπάθεια. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος έχοντας κερδίσει 3 Χρυσά μετάλλια συνοδευόμενα από 2 παγκόσμια ρεκόρ ( CNF -69m & FIM -91m) σε αυτή την διοργάνωση. Δείτε το (βίντεο της προσπάθειας)


 
Τελετή λήξης και απονομές

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η απονομή μεταλλίων στους νικητές κάθε κατηγορίας καθώς και η βράβευση πολλών εθελοντών-υποστηρικτών από τον οργανωτή του παγκοσμίου πρωταθλήματος,  Σταύρο Καστρινάκη. Ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι στην παραλία κάτω ακριβώς από το ξενοδοχείο όπου και συνεχίστηκε στην παλιά αγορά στο κέντρο της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2014 όπου θα πραγματοποιηθεί για μία ακόμη φορά στην πόλη της Καλαμάτας το ομαδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο θα περιλαμβάνει αγωνίσματα τόσο σε θάλασσα όσο και σε πισίνα. 

H Εθνική ομάδα στην τελετή λήξης!
''Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ εκ μέρους όλων των αθλητών της Ελληνικής αποστολής προς τους 2 μεγάλους χορηγούς που στήριξαν τις προσπάθειες μας όλες αυτές τις ημέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είναι άλλοι από τους VOSTOK EUROPE & WIND HELLAS ''

Μείνετε συντονισμένοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου