13 Σεπ 2013

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης, Καλαμάτα 2013.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης(ατομικό) διεξάγεται στην Καλαμάτα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα πάντα είναι έτοιμα από τις αρχές του μήνα μιας και αρκετοί αθλητές έρχονται πιο νωρίς με σκοπό να εγκλιματισθούν στο περιβάλλον και στις συνθήκες του αγώνα. Από την Ελληνική αποστολή είμαστε εδώ μόνο εγώ και ο Γιώργος Σακκάς. Τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας θα έρθουν την Παρασκευή το βράδυ όπου είναι και η επίσημη εγγραφή των αθλητών για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Φωτογραφία από την κεντρική πλατφόρμα του αγώνα

Το σκηνικό της Καλαμάτας γνώριμο πλέον. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι κάτι περισσότερο από ιδανικές. O Μεσσηνιακός κόλπος έχει κάτι το μαγικό.. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και αργά το μεσημέρι έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι μέσα σε μία τεράστια πισίνα! Ήρεμα νερά με μηδενικό ρεύμα ενώ το απογευματάκι ''γεμίζει'' ο καιρός λιγάκι και το βράδυ ηρεμεί ξανά για τις επόμενες 12-15 ώρες. Η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια αγγίζει τους 26-27 βαθμούς με το πρώτο ''ελαφρί'' θερμοκλινές κάπου στα 30-35 μέτρα.

Προετοιμασία και οι πρώτες αγωνιστικές ημέρες

Από 1η Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει προπονήσεις για όσους θέλουν να προετοιμαστούν στο ''Set-up'' και τις συνθήκες του αγώνα. Όπως θα δείτε και στην εικόνα υπάρχουν 3 εξέδρες όπου μπορούν να ξεκουραστούν οι αθλητές πριν από την προσπάθειά τους ενώ πίσω από αυτές υπάρχουν οι σημαδούρες με τα σχοινιά ζεστάματος.Η κεντρική εξέδρα(από όπου τραβήχτηκε και η φωτογραφία) φιλοξενεί τα 2 επίσημα σχοινιά του αγώνα. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας θα ακολουθούσε ακόμη μία αυτή τη φορά με 3 επίσημες αγωνιστικές ημέρες, 9,11,13 Σεπτεμβρίου για όποιον ήθελε να πραγματοποιήσει κάποιο ρεκόρ (παγκόσμιο ή εθνικό).


 Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ στα σταθερά βάρη με πέδιλα (CWT)

Την δεύτερη αγωνιστική μέρα επέλεξα να αγωνιστώ και να δηλώσω προσπάθεια για νέο εθνικό ρεκόρ στα σταθερά βάρη με πέδιλα. Χρόνος έναρξης της βουτιά (ΟΤ) 12:50pm. Μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια (λόγο κακού χειρισμού της εξίσωσης) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου ξανά αυτή την φορά στις συνθήκες του παγκοσμίου. Ακολούθησα ένα τυπικό ζέσταμα με 2-3 στατικές άπνοιες στην επιφάνεια με άδειο πνεύμονα και στην συνέχεια πραγματοποίησα άλλες 2 βουτιές με παθητική εκπνοή κοντά στα 15-18 μέτρα και ήμουν έτοιμος.

Σταθερά βάρη με πέδιλα -102m NR
Κατά την διάρκεια της κατάδυσης είχα πολύ καθαρό μυαλό και θετικές σκέψεις... Κάπου όμως στα 25-35 μέτρα άρχισα να χάνω αέρα από το noseclip, με αποτέλεσμα οι εξισώσεις μου να μην είναι καθόλου αποτελεσματικές. Όσο και αν έσφιγγα το noseclip με το χέρι μετά από λίγα μέτρα είχα ξανά απώλειες από αέρα. Ο μόνος τρόπος για να σταματούσα το πρόβλημα ήταν να πιάσω το μανταλάκι και να το πιέζω συνεχώς με τα δάχτυλα μέχρι κάτω. Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό που είχε δημιουργηθεί στο κεφάλι μου κατάφερα έστω και την τελευταία στιγμή να διαχειριστώ σωστά όσος αέρας μου είχε απομείνει ώστε να φτάσω στα -102 μέτρα με ασφάλεια.

Στην ανάδυση ανέκτησα και πάλι την συγκέντρωσή μου. Κράτησα σωστή τεχνική από την αρχή μέχρι το τέλος δίνοντας ένταση μόνο εκεί που έπρεπε.. Έξοδος καθαρή και πρωτόκολλο σε 5''. Το βίντεο από την προσπάθεια εδώ .


Προσπάθεια για νέο ρεκόρ στην κατηγορία FIM

Σήμερα το πρωί πραγματοποίησα και δεύτερο εθνικό ρεκόρ αυτή την φορά στην κατηγορία Free Ιmmersion (FIM). Κατάδυση και ανάδυση με χεριές στο σχοινί. Η προσπάθεια έγινε κάτω από ιδανικές συνθήκες ενώ το πρόβλημα με το noseclip έχει λυθεί πλέον λυθεί. Η βουτιά μου άφησε θετική αίσθηση και προγραμματίζω πλέον σοβαρά να αγωνιστώ και σε αυτή την κατηγορία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.


Γιώργος Σακκάς, στιγμιότυπο από CNF
Πολύ κοντά στο να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των σταθερών βαρών χωρίς πέδιλα βρίσκεται ο Γιώργος Σακκάς όπου πραγματοποίησε την Τετάρτη επίδοση 55 μέτρων (πανελλήνιο ρεκόρ 63μ από τον Δ. Χατζηασλάν).  Ο Γιώργος θα αγωνιστεί έχει ανακοινώσει ότι θέλει να αγωνιστεί και στις τρεις κατηγορίες του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Σήμερα θέλησε να πραγματοποιήσει -60 μέτρα στην συγκεκριμένη κατηγορία όμως τον πρόδωσε η τεχνολογία όπως μου είπε στο τέλος. Έχοντας ρυθμίσει σε συγκεκριμένα μέτρα προειδοποιητικά alarm, δεν χτύπησε κανένα με αποτέλεσμα να χάσει την συγκέντρωσή του και να κόψει την βουτιά στα -50 μέτρα. Σίγουρα έχει αρκετές μέρες μέχρι να διορθώσει και να βρει μία λύση στο πρόβλημά του μίας τα σταθερά βάρη με πέδιλα είναι το πρώτο από τα τρία αγωνίσματα της διοργάνωσης.




Αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης όπου θα υπάρξει η παρουσίαση των αθλητών στο κέντρο της πόλης. Μείνετε συντονισμένοι για την συνέχεια. Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα βάθους προβλέπεται ιδιαίτερα συναρπαστικό....


Λεπτομέριες επίσης και στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου